27.12.2012

Aprikoosi-mascarponetorttu


Valmistin kahvipöytään aprikoositortun, jonka resepti on Glorian ruoka & viini -lehdestä. Ohje vakuutti minut yksinkertaisuudellaan, ja sitä se oli myös käytännössä. Taikina oli helposti käsiteltävää, kunhan sen antoi tekeytyä ensin kylmässä. Aprikoosit marinoin Alkon Tähti-glögissä.

Pohja
175g voita
5dl vehnäjauhoja
1,5dl sokeria
3/4dl kylmää vettä

Täyte
1pss/250g pehmeitä aprikooseja
3dl alkoholipitoista glögiä
1rs/250g mascarponea
1 kananmuna
1dl sokeria
1rkl vanilliinisokeria

Pinnalle
1 kananmuna
mantelilastuja

  1. Laita aprikoosit marinoitumaan glögiin. Anna maustua huoneenlämmössä n. 1 tunti.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi huoneenlämpöisen voin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi.
  3. Muotoile taikina palloksi ja anna vetäytyä jääkaapissa n. 1 tunti.
  4. Kauli toisesta takinanpuolikkaasta vuoan läpimitan kokoinen kansi (halkaisija 24cm).
  5. Kauli lopuista taikinoista piirakan pohja. Kauli pohja pari senttiä piirakan läpimittaa suuremmaksi.
  6. Nosta pohjalevy kaulimen avulla voideltuun irtopohjavuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 8 minuuttia. Pohjan päällä kannattaa käyttää leivinpaperista ja kuivista herneistä tehtyä painoa, jotta pohja ei kohoa.
  7. Nosta aprikoosit glögistä ja asettele ne piirakkapohjan päälle. Sekoita täytteen ainekset ja kaada täyte aprikoosien pinnalle.
  8. Nosta piirakan kansi paikalleen. Pistele pintaan muutama reikä, voitele munalla ja ripottele pinnalle mantelilastuja. 
  9. Paista piirakkaa vielä noin 30 minuuttia. Anna tortun jäähtyä ennen leikkaamista.

22.12.2012

Possunmakkara

Meidän hämäläiseen joulupöytäämme on perinteisesti kuulunut possunmakkara, joskin viime vuosina palvaamosta valmiina hankittuna. Tänä vuonna päätimme valmistaa traditioherkkumme  kuitenkin itse, koska olimme avopuolisoni kanssa harjoitelleet makkaran valmistusta jo aiemmin tänä vuonna. :)







Alkuperäinen ohje on täältä. 

possun suolta (n. 3-5 metriä)
reilu 0,5kg rikottuja ohrasuurimoita
3l vettä
1,3kg kasleria
0,4kg peuranlihaa
0,5kg jauhettua sianmaksaa
5 sipulia
2-3rkl suolaa (tarkista maku)
1,5-2rkl maustepippuria


  1. Keitä ohrasuurimot vedessä kypsiksi ja jäähdytä.
  2. Hienonna sipulit pieneksi ja kuullota paistinpannulla voissa. Jäähdytä.
  3. Jauha lihat kahteen otteeseen lihamyllyllä.
  4. Sekoita makkaramassan ainekset isossa kulhossa ja mausta maun mukaan. Maun voi tarkastaa paistamalla nokareen taikinamassaa paistinpannulla.
  5. Tee makkaramassasta sopivan pehmeää, jotta se on helppo pursottaa suoleen. Lisää massan joukkoon tarvittaessa kylmää vettä.
  6. Pursota makkaramassa suppilon läpi suoleen. Pistele makkaroihin coctailtikulla reikiä ja paista makkaroita 175-200-asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Kaada uunipannulle noin 2 senttiä vettä, jotta makkarat eivät pääse kuivumaan uunissa. Uunin lämmön voi pitää alussa kovemmalla, ja pienentää sitä esimerkiksi tunnin paistamisen jälkeen.
  7. Jäähdytä makkarat.
  8. Tarjoilupäivänä: leikkaa makkarat noin 5 sentin mittaisiksi paloiksi ja paista pintaan rapea kuori voissa paistinpannulla.

27.11.2012

Piparkakkutalo


Piirakkatehtaassa on aloiteltu pikkuhiljaa jouluvalmistelut. :) Ensimmäiseksi valmistui piparkakkutalo, jonka toimiva pohjapiirustus löytyi täältä.

 



































































26.11.2012

Nopeat pannusämpylät



















Nämä "sämpylät" valmistuvat nopeasti. Silloin kun laiskottaa sen verran, että sämpylöiden pyöritteleminen ei tunnu vaivan arvoiselta, voi taikinan yhtä hyvin kumota kokonaisena uunipannulle. Uunipannulliseen leipää tarvitaan:

0,5dl piimää
n. 10dl sämpyläjauhoja
1pss kuivahiivaa
1,5tl suolaa 
2rkl siirappia
50g voita
pinnalle siemeniä tai kaurahiutaleita

  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva ja suola pieneen määrään jauhoja ja kaada lämmitetty piimä jauhojen joukkoon. 
  2. Lisää vähitellen jauhoja kunnes taikina on sopivan kimmoisaa. Sekoita joukkoon siirappi ja sulatettu voi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
  3. Vaivaa taikinasta ylimääräiset ilmakuplat pois ja painele taikina leivinpaperin päälle uunipannulle.
  4. Paista noin 15-20 minuuttia 225 -asteisessa uunissa. 

17.11.2012

Sitruunajuustokakku

























Sitruunajuustokakku on äärimmäisen helppo valmistaa. Sitä varten kun ei tarvitse kaivaa edes sähkövatkainta esiin. :) Täytteen määrä saattaa kuulostaa hurjalta, mutta kakun on tarkoitus ollakin korkea. Sitruunajuustokakku maistuu kesäaikaan tuoreiden mansikoiden kanssa, mutta näin talviaikaan sen voi koristella esimerkiksi ananaskirsikoilla.

Taikina
100g voita
1dl sokeria
1rkl vanilliinisokeria
1 muna
2,5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Täyte
2prk maitorahkaa (500g)
1 rasia maustamatonta tuorejuustoa (200g)
3 munaa
2dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
0,5dl maissijauhoja

  1. Sekoita pehmeä voi sekä sokerit keskenään. lisää muna sekä vehnäjauho-leivinjauheseos.  
  2. Taputtele taikina jauhotetuin sormin voidellun irtopohjavuoan pohjalle sekä reunoille.
  3. Anna taikinapohjan kovettua jääkaapissa jonkin aikaa.
  4. Valmista täyte: purista sitruunasta mehu ja raasta kuori rahkan joukkoon. Lisää loput täytteen ainekset ja sekoita vispilällä tasaiseksi. 
  5. Kaada täyte taikinan päälle ja paista 175-asteisessa uunissa tunnin ajan. Anna kakun jäähtyä ennen vuoan irroittamista. Tarjoa kakku jääkaappiviileänä.



16.11.2012

Kiinalaisia juttuja

Hankimme kirjahyllymme täytteeksi uuden innoituksen lähteen: kirjan, joka sisältää kiinalaisia reseptejä. Reseptit ovat vaikeusasteeltaan mielestäni melko haastavia, tai vähintäänkin työläitä. Aikaisemmin kiinalaisesta keittiöstä on tullut valmistettua lähinnä wok-tyyppisiä ruokia, mutta selkeästi sepustetut reseptit saivat innostumaan vieraampienkin ruokalajien kokeilusta.

Tähän mennessä olemme valmistaneet avopuolisoni kanssa höyrytettyä kalaa Kantonin tapaan sekä tuoreimpana kokeiluna lihalla täytettyjä taikinanyyttejä eli dim sumeja. Jäljemmässä dim sumien ohje. Emme löytäneet kaupasta valmista dim sum -taikinaa, joten päädyimme valmistamaan taikinan itse. Taikinan ohjeen nappasin maikkarin nettisivuilta

4 annosta
1½ rkl kuivahiivaa (15 g)
2½ tl sokeria
3 rkl haaleaa vettä
8 1/4 dl vehnäjauhoja
3 dl haaleaa maitoa


Valmista ensin taikina. Sekoita hiiva ja sokeri haaleaan veteen, kunnes hiiva on liuennut. Anna seoksen kohota kaksinkertaiseksi. Mittaa jauhot kulhoon ja lisää hiivaseos ja maito vähän kerrallaan. Sekoita taikinaksi. Alusta taikinaa leivinpöydällä 10 minuuttia ja anna kohota kaksinkertaiseksi noin puolitoista tuntia.



































Valmista tällä välin täyte. Täytteeseen voidaan käyttää lihaa, kalaa, äyriäisiä tai pelkkiä kasviksia. Itse valmistimme täytteen porsaan ulkofileestä sekä ruohosipulista.

Täyte
400g porsaan ulkofilettä
pieni pala voita
200g tuoretta ruohosipulia silputtuna
1-2 kynttä valkosipulia
1tl seesamiöljyä
1rkl soijakastiketta
2rkl sokeria
2tl Maizenaa

Pilko sianliha pieniksi paloiksi. Ruskista liha kevyesti voissa. Lisää valkosipuli, soija, seesamiöljy, sokeri sekä ruohosipuli. Hauduta pari minuuttia. Sekoita Maizena pieneen tilkkaan vettä ja kaada täytteen joukkoon. Kuumenna, kunnes seos saostuu. Lisää halutessasi maun mukaan lihafondia ja ripaus chiliä. Jäähdytä täyte.




















Vaivaa taikinaa leivinpöydällä ja kaulitse siitä ohut levy. Ota levystä noin 10cm halkaisijaltaan olevia pyörylöitä. Aseta jokaisen taikinapyörylän keskelle lusikallinen täytettä. Tee taikinoista pieniä nyyttejä ja anna niiden levähtää hetki ennen kypsentämistä.


























Kypsennä taikinanyytit höyrykattilassa voimakkaasti kiehuvan veden yllä noin 15 minuuttia. Asettele taikinanyytit siten, että ne eivät kosketa toisiaan.
Tarjoile dim sumit lämpiminä tai kylminä alkupaloina.





9.11.2012

Kasvissosekeitto



































Kasvissosekeittoa päätin valmistaa eräänä iltana, kun mietin mitä tekisin jääkaapissa nököttävän Koskenlaskijan kanssa. Sosekeitosta tuli hyvää, mutta melko miedon makuista. Myöhemmin tajusin, että keitosta jäi uupumaan eräs ratkaiseva ainesosa, nimittäin selleri.  Tässä ohje kokonaisuudessaan:

n. 4 annosta

n. 1l vettä
kasvisliemikuutio
4-5 perunaa
4 porkkanaa
1 palsternakka
pieni pala selleriä
1 valkosipulinkynsi
1 sipuli
pieni pala Koskenlaskija-juustoa
basilikaa
mustapippuria

Kuori ja paloittele vihannekset pieniksi paloiksi. Keitä niitä liemikuutiolla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Soseuta keitto tehosekoittimessa. Kaada keitto takaisin kattilaan ja kuumenna uudelleen. Lisää tarvittaessa vettä. Paloittele pieni pala Koskenlaskijaa keiton sekaan, tarkista suola ja lisää joukkoon runsaasti tuoreita yrttejä.

16.10.2012

Kinkku-pekonipiirakka





















Koleana syyspäivänä tekee mieli jotakin tuhtia ja ravitsevaa syötävää. Kinkkupiirakka toimii tähän tarkoitukseen loistavasti, ja siitä saa vielä ruokaisamman lisäämällä täytteen joukkoon paistettua pekonia. Annoksesta tulee pienehkö uunipellillinen piirakkaa.

Pohja
250g voita tai margariinia
4dl vehnäjauhoja
1prk maitorahkaa

Täyte
100-150g kinkkua
6 viipaletta pekonia
1 pieni sipuli
1 tomaatti
persiljaa

Muna-kermaseos
2dl kermaa
1/2prk Creme Bonjour pippurisekoitusta
3 munaa
150g emmental-juustoraastetta

  1. Valmista taikina. Sekoita pehmeä voi vehnäjauhojen ja rahkan joukkoon. Laita taikina vetäytymään jääkaappiin.
  2. Paista pekoniviipaleet pannulla. Viipaloi täytteen ainekset ja sekoita muna-kermaseos.
  3. Painele taikina voiteltuun tai leivinpaperilla peitettyyn uunivuokaan. Esipaista piirakkapohjaa 10 min. 200 asteessa.
  4. Levitä täytteen ainekset esipaistetulle pohjalle ja kaada muna-kermaseos pinnalle. Jatka piirakan paistamista vielä noin 40 min., kunnes piirakka on kauniin ruskea.

15.10.2012

Vaahteraruusut



































On mukava saada uusia ideoita askarteluun. Viime viikolla sain oppia eräältä käsityötaiturilta, kuinka vaahteranlehdistä voi loihtia kauniita ruusuja. Kerää siis puusta pudonneet ruskan värjäämät lehdet, ja sinulla on askartelumateriaalit valmiina. Kiinnitykseen tarvitset ainoastaan palan teippiä tai lankaa. Näitä ruusuja voisi hyödyntää esimerkiksi kranssissa. :)

Ranskalainen suklaakakku
















Ehkäpä yksi parhaista suklaakakuista, mitä olen koskaan maistanut. Tällä reseptillä olen valmistanut suklaakakkua lukemattomia kertoja. Mielestäni kakku on parhaimmillaan tuoreena ja silloin, kun olen korvannut tumman leivontasuklaan Fazerin sinisellä. :) Tässä kuitenkin alkuperäinen ohje, joka on peräisin Joka kokin keittokirjasta

Pohja
150g voita tai margariinia
2dl sokeria
150g tummaa suklaata
4 kananmunaa
1,5dl vehnäjauhoja (ilman leivinjauhetta)

Kuorrutus
100g tummaa suklaata
1rkl voita

  1. Sulata suklaa esimerkiksi mikrossa pienellä teholla.
  2. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat samalla hyvin vatkaten. Kaada lämmin suklaa munavaahtoon ja sekoita hyvin.
  3. Lisää vehnäjauhot.
  4. Kaada taikina hyvin voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan.
  5. Paista 175 -asteisessa uunissa noin 30-35 minuuttia. Kakku ei saa paistua läpikypsäksi.
  6. Anna kakun jäähtyä. Koristele kakku sulatetulla suklaalla, johon on sekoitettu voinokare. Se estää kuorrutusta menemästä rikki kakkua leikatessa. 
  7. Tarjoa kakku esimerkiksi kermavaahdon kanssa.

Pähkinä-suklaamuffinit




















Nämä pähkinävoimuffinit vievät äkkimakeasta pitävän kielen mennessään. Ohje on otettu suoraan Glorian ruoka & viini -lehdestä. Alkuperäiseen reseptiin oli käytetty Nutellaa, mutta korvasin sen tekemällä tahnan American Chunky -pähkinävoista sekä Betty Crockerin suklaakuorrutteesta.  

12 muffinia
200g huoneenlämpöistä voita
2dl sokeria
3 kananmunaa
3dl vehnäjauhoja
n. 1dl Nutellaa

  1. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää joukkoon munat yksitellen samalla vatkaten.
  2. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään.
  3. Yhdistä jauhot voi-sokerivaahtoon käsin haarukkavatkaimella sekoittaen.
  4. Asettele 12 paperivuokaa muffinipellin koloihin ja lusikoi taikina vuokiin.
  5. Laita jokaiseen vuokaan noin 1tl Nutellaa. Vetele taikinaan hammastikulla kuvioita siten, että tahna raidoittuu muffinitaikinan kanssa. 
  6. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15 min., tai kunnes muffinit ovat kypsiä, mutta vielä mehevän kosteita.

23.9.2012

Empanadat suomalaisittain


Empanadat ovat muun muassa Chilessä suosittuja, useimmiten jauhelihalla, rusinoilla tai oliiveilla täytettyjä pasteijoita. Ohjeen pasteijoihin löysin tällä kertaa Etiketti-lehdestä. Koska en erityisemmin fanita kaupan valmistaikinoita, päädyin valmistamaan taikinan itse. Ohje löytyi täältä, tosin puolikas annos suhteutettuna täytteen määrään oli sopiva. Nämä pienet suolaiset piirakat tarjoillaan raikkaan ja hieman tulisen tomaattisalaatin kanssa. Juomaksi jotain hyvää ja punaista, tällä kertaa Chilestä. :)

30-40 piirasta

Taikina
150g voita
5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1prk kermaviiliä

Täyte
400g jauhelihaa
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä 
1 mieto chili
3rkl rypsiöljyä
1dl esikäsiteltyjä sieniä (käytin suppilovahveroita)
0,5tl paprikajauhetta
1tl suolaa
1tl mustapippuria
3rkl hienonnettuja yrttejä (käytin persiljaa)
1 kananmuna
Voiteluun 1 kananmuna


  1. Valmista taikina. Nypi huoneenlämpöinen voi ja jauhot (joihin on sekoitettu leivinjauhe) murumaiseksi seokseksi. Lisää kermaviili ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin vetäytymään noin tunniksi.
  2. Valmista taikinan odotellessa täyte. Kuori ja hienonna sipuli, chili ja valkosipulinkynnet. Hienonna myös sienet pieneksi.
  3. Kuullota sipuleita ja chiliä pannulla öljyssä. Lisää jauheliha paistumaan. 
  4. Lisää loppuvaiheessa hienonnetut sienet, tuoreet yrtit sekä mausteet. Lisää joukkoon yksi kananmuna.
  5. Kauli piirakkataikina ohueksi levyksi. Ota taikinasta pyöreällä muotilla pyörylöitä. 
  6. Laita pyöreän taikinapalan keskelle noin yksi ruokalusikallinen täytettä. 
  7. Voitele sisäreuna munalla ja taita piiras puolikuun muotoon. Nipistä reunat tiiviisti yhteen esimerkiksi haarukalla painelemalla.
  8. Voitele piiraat munalla ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoile tomaattisalaatin kanssa.

Chileläinen tomaattisalaatti eli pebre
1/2 kurkku
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 (kesä)sipuli (varsineen)
1 miedohko chilipalko 

Kastike
1rkl sokeria
0,5tl suolaa
3rkl sitruunamehua
1rkl rypsiöljyä
1dl hienonnettua, tuoretta persiljaa


  1. Kuori kurkku, poista siemenosa ja kuutioi.
  2. Puolita tomaatit ja silppua chili.
  3. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada kasvisten joukkoon. Sekoita hyvin.
  4. Anna salaatin maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.



3.9.2012

Omenapiirakka

























Jotain tuttua ja turvallista... :) Omenasatoa oli odotettu pitkään ja hartaasti, joten sitä hyödynnetään nyt leivonnassa. Pyöräytin ikivanhalla äidiltä perityllä reseptillä perus-omenapiirakan.

3 munaa
3dl sokeria
100g margariinia tai voita
1,5dl kermaa
2tl leivinjauhetta
0,5tl kardemummaa
4,5dl vehnäjauhoja
0,5-1l omenoita
2rkl sokeria 
1tl vaniljasokeria
kanelia

  1. Pese ja viipaloi omenat. Kieritä sokeri-kaneliseoksessa.
  2. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään.
  4. Kuumenna kerma ja rasva kiehuvaksi ja lisää muna-sokerivaahdon joukkoon.
  5. Lisää kuivat aineet vaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
  6. Kaada taikina pellille ja levitä omenalohkot taikinan pinnalle. Ripottele pinnalle halutessasi kanelia.
  7.  Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 30-40 minuuttia.
  8. Tarjoile vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

2.9.2012

Makkaran valmistus

























Viikonlopun projektina oli makkaran valmistaminen. Makkaran teko ei ollut aikaisemmin houkutellut minua juurikaan, mutta poikaystäväni innostamana päätimme eräänä syyskuisena lauantaina ryhtyä toimeen. Suolet oli tilattu valmiiksi käsiteltyinä hyvissä ajoin paikallisesta kotipalvaamosta. Lihat ja silavan jauhoimme lihamyllyllä, mutta makkaraan voi toki käyttää myös valmista jauhelihaa. Lihan jauhamisesta makkaran paistamiseen kului kaikkiaan noin kolme tuntia aikaa. Mausteiset makkarat olivat juuri kypsennettyinä hyviä, mutta seuraavana päivänä yrttien maut olivat voimistuneet entisestään. Mielestäni makkarat kannattaakin valmistaa jo edeltävänä päivänä tarjoilua, jotta maut ehtivät tasaantua (ja kokki rauhoittua!)

Koska makkaran valmistus oli meille ennestään vierasta puuhaa, päätimme seurata jokseenkin kirjaimellisesti Glorian ruoka ja viini -lehdessä ollutta thai-makkaran ohjetta.

Makkaran valmistuksessa huomioitavia asioita:
  • Jauhettavan lihan lämpötilan tulisi olla lähellä nollaa astetta. Laita liha pakkaseen noin 20 minuutiksi ennen jauhamista.
  • Varaa jäitä. Makkaramassan joukkoon kannattaa lisätä pienissä erissä jäämurskaa, koska se tekee makkaramassasta pehmeämpää ja helpommin käsiteltävää.
  • Aloittelevan makkaran valmistajan kannattaa käytää sian suolta. Se on kestävämpää kuin esimerkiksi lampaan suoli. Jos haluat valmistaa nakkeja, käytä tällöin lampaan suolta. 
  • Suolta täytettäessä tulee huomioida, että massa turpoaa kypsennettäessä. Älä siis pursota suolta aivan pinkeäksi, jotta makkarat eivät halkea kypsennettäessä.
  • Solmi makkarat puuvillanarulla tai kiertämällä joka toista makkaraa eri suuntaan pursotusvaiheessa. 
  • Makkaroihin kannattaa pistellä reikiä esimerkiksi puhtaalla nuppineulalla tai coctail-tikulla. Reikien pistely ehkäisee omalta osaltaan makkaroiden hajoamista kypsennettäessä.
  • Makkarat keitetään noin 80-asteisessa vedessä. Vesi ei saa kiehua, joten makkaroiden kypsymistä kannattaa seurata hellan läheisyydessä.
  • Keitetyt makkarat säilyvät jääkaapissa korkeintaan viikon. Pakasta ylimääräiset makkarat.

Thai-makkarat
(suluissa aineet, joita emme laittaneet massan joukkoon)

1 kg possun kasleria
150 g silavaa
1 tl muskottia
3 tl chilirouhetta
1 tuore chili (käytimme useamman itse kasvatetun)
1 tl valkopippuria
(2 tl korianterinsiemeniä)
3 tl sinapinsiemeniä
4 valkosipulinkynttä
2 rkl suolaa
1 nippu tuoretta korianteria (laitoimme puolet)
(1 rkl kalakastiketta)
1 dl kookoskermaa
170 g sipulia = 2 sipulia
2 dl jäämurskaa (tai 1 dl kylmää vettä)


  1. Jauha liha kahteen otteeseen.
  2. Pilko sipuli ja muut raaka-aineet pieneksi. Jauha kuivat mausteet morttelissa. Murskaa jää.  
  3. Laita jauhettu makkaramassa, silava ja mausteet yleiskoneeseen ja anna pyöriä keskinopeudella noin 10–15 min. Lisää jäämurskaa vähitellen.
  4. Pursota massa suoleen makkarapursottimen avulla. Käytä hieman öljyä, jotta saat suolen makkarasuppilon päälle.
  5. Pursota makkaramassaa hiljalleen suoleen, mutta älä täytä liian täyteen. Pyörittele pötköstä sopivankokoisia makkaroita kierittämällä joka toista makkaraa vastakkaiseen suuntaan.   
  6. Kypsennä makkaroita noin 80-asteisessa suolalla, mustapippurilla ja laakerinlehdillä maustetussa vedessä 20–30 min.
  7. Jäähdytä makkarat nopeasti kylmässä vedessä. 
  8. Grillaa tai paista makkarat pannulla.


Vaihe 1: Jauha liha ja silava kahteen otteeseen.



























Vaihe 2: Hienonna chili + muut aineet.
























Vaihe 2: Yrtit valmiina massaa varten



















Vaihe 3: Pujota suoli makkarasuppiloon. Solmi toinen pää.

























Vaihe 4: Pistele makkaroihin molemmin puolin reikiä.
























Vaihe 5: Kypsennä makkarat maustetussa vedessä.





Vaihe 6: Paista makkarat haluamallasi tavalla: esim. grillaten tai paistinpannulla.











































 Nauti! :)

3.8.2012

Kirsikkapaistos

Bongasin Kotivinkin nro 12:ssa kirsikkapaistoksen ohjeen. Ohje oli ajankohtainen, koska pihapiirissä kasvaa kirsikoita tuottava puu. Aikaisemmin kirsikoista on valmistettu lähinnä likööriä, mutta miksipä niitä ei voisi hyödyntää leivonnassa? Ainoa miinuspuoli kotikirsikoissa on niiden pieni koko ja jokseenkin hapan maku verrattuna ulkomaalaisiin sukulaislajeihin. :D

Paistoksen teko ei sujunut tällä kertaa kommelluksitta: lukaisin simppelin ohjeen nopeasti, ja sekoitin taikinan joukkoon epähuomiossa 1 ruokalusikallisen sijasta desilitran pähkinärouhetta. Epäilen, että liiallinen pähkinärouhe vaikutti paistoksen koostumukseen, sillä pohjasta tuli melko tönkköä tavaraa. Maussa ei ollut kuitenkaan moittimista ja kirsikoiden happamuuskin oli kadonnut uunin lämmössä. :) 

50g voita
3 munaa
1dl sokeria
1dl kermaa
3/4dl vehnäjauhoja
1rkl (hassel)pähkinärouhetta
n. 4dl tuoreita kirsikoita
rasvaa vuoan voiteluun
pinnalle tomusokeria

  1. Sulata voi. Sekoita voi, kananmunat, sokeri, kerma, jauhot ja pähkinärouhe taikinaksi.
  2. Voitele vuoka (halkaisija n. 18cm) ja kaada taikina vuokaan.
  3. Huuhdo kirsikat ja poista niistä kivet. Asettele kirsikat taikinan päälle.
  4. Kypsennä paistosta 200 -asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes taikina on kokonaan hyytynyt. 
  5. Jäähdytä paistosta hieman. Ripottele pinnalle tomusokeria. 
  6. Tarjoile paistos vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.  
























1.8.2012

Kanttarellipiiras

Isoveljeni yllätti minut eilen tuomalla tuliaisiksi kantarelleja. Ajattelin heti, että niistä syntyisi oiva sienipiirakka. Tein piirakan pohjan uusimmasta Yhteishyvän ruokaliitteestä löytyneellä perusohjeella, mutta täytteen varioin itse. Kasvimaalta sain tuoretta kevätsipulia, jonka silppusin varsineen täytteeseen väriä sekä makua antamaan. Yllätin itseni positiivisesti maustamalla sienitäytteen inhokkimausteellani, rakuunalla. 

Pohja 
150g voita
3dl vehnäjauhoja
0,5dl kauraleseitä
ripaus suolaa
3rkl kylmää maitoa

Täyte
0,5-1l tuoreita kantarelleja
2 kevätsipulia varsineen
nokare voita
suolaa
mustapippuria
rakuunaa

Muna-kermaviiliseos
1prk kermaviiliä
n. 100g kermajuustoa
n. 50g parmesaania
2 munaa









































 

31.7.2012

Sininen hetki

























Lähimetsän mustikkasato oli tainnut joutua jo parempiin suihin, mutta löysin riittävästi mustikoita yhtä piirakkaa varten. Käytin tälläkin kertaa kermaviilin sijasta maustamatonta tuorejuustoa, ja se toimi mustikkapiirakassa mielestäni hyvin. :)

Pohja
100g voita
3/4dl sokeria
1 muna
1,5dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta

Pinnalle
n. 0,5-1l mustikoita
200g maustamatonta tuorejuustoa
1 muna
0,5dl sokeria
1tl vanilliinisokeria

  1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kananmuna joukkoon samalla voimakkaasti vatkaten. 
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinan joukkoon.
  3. Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan. 
  4. Ripottele mustikat pohjan päälle. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada seos mustikoiden pinnalle.
  5. Paista piirakkaa uunissa 200 asteessa n. 40 minuuttia.   




 




28.7.2012

Sateen kastelema heinäkuu








































 



























Lettukestit

























noin viiden hengen lettutaikina:
1,5l (laktoositonta) kevytmaitoa
5 munaa
7dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
1tl vanilliinisokeria
ripaus kardemummaa
0,5-1dl Flora juoksevaa

  1. Riko kananmunat kulhoon ja sekoita maito niiden joukkoon.
  2. Lisää jauhot vähitellen. Sekoita taikinaan loput ainekset ja anna taikinan turvota noin puoli tuntia. 
  3. Jos haluat letuista erityisen hyviä, paista ne valurautapannulla tai muurikassa.
  4. Tarjoile letut kuumina kermavaahdon ja tuoreiden marjojen kanssa.

6.7.2012

Perinteinen kesäkeitto

























Vietimme kesäpäivää pääkaupungissa, ja Hakaniemen torilta tarttui mukaan kesän parhaita herkkuja. Niistä valmistui iso kattilallinen kesäkeittoa.

pieni nippu porkkanoita
noin 1/2l uusia perunoita (siikli)
1 pieni kukkakaali
1-2dl herneitä
1/2l vettä
1tl suolaa
1rkl vehnäjauhoja
1/2l maitoa
pieni nokare voita
persiljaa

  1. Pese ja paloittele vihannekset. Laita suolalla maustettuun kiehuvaan veteen ensin porkkanat, sitten perunat ja herneet ja viimeiseksi kukkakaali.
  2. Keitä kunnes vihannekset ovat hieman pehmenneet.
  3. Sekoita vehnäjauhot maidon joukkoon ja lisää suurus keittoon. Hauduta noin 15 minuuttia.
  4. Laita keiton pinnalle pieni nokare voita sekä runsaasti persiljaa.