23.9.2012

Empanadat suomalaisittain


Empanadat ovat muun muassa Chilessä suosittuja, useimmiten jauhelihalla, rusinoilla tai oliiveilla täytettyjä pasteijoita. Ohjeen pasteijoihin löysin tällä kertaa Etiketti-lehdestä. Koska en erityisemmin fanita kaupan valmistaikinoita, päädyin valmistamaan taikinan itse. Ohje löytyi täältä, tosin puolikas annos suhteutettuna täytteen määrään oli sopiva. Nämä pienet suolaiset piirakat tarjoillaan raikkaan ja hieman tulisen tomaattisalaatin kanssa. Juomaksi jotain hyvää ja punaista, tällä kertaa Chilestä. :)

30-40 piirasta

Taikina
150g voita
5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1prk kermaviiliä

Täyte
400g jauhelihaa
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä 
1 mieto chili
3rkl rypsiöljyä
1dl esikäsiteltyjä sieniä (käytin suppilovahveroita)
0,5tl paprikajauhetta
1tl suolaa
1tl mustapippuria
3rkl hienonnettuja yrttejä (käytin persiljaa)
1 kananmuna
Voiteluun 1 kananmuna


  1. Valmista taikina. Nypi huoneenlämpöinen voi ja jauhot (joihin on sekoitettu leivinjauhe) murumaiseksi seokseksi. Lisää kermaviili ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin vetäytymään noin tunniksi.
  2. Valmista taikinan odotellessa täyte. Kuori ja hienonna sipuli, chili ja valkosipulinkynnet. Hienonna myös sienet pieneksi.
  3. Kuullota sipuleita ja chiliä pannulla öljyssä. Lisää jauheliha paistumaan. 
  4. Lisää loppuvaiheessa hienonnetut sienet, tuoreet yrtit sekä mausteet. Lisää joukkoon yksi kananmuna.
  5. Kauli piirakkataikina ohueksi levyksi. Ota taikinasta pyöreällä muotilla pyörylöitä. 
  6. Laita pyöreän taikinapalan keskelle noin yksi ruokalusikallinen täytettä. 
  7. Voitele sisäreuna munalla ja taita piiras puolikuun muotoon. Nipistä reunat tiiviisti yhteen esimerkiksi haarukalla painelemalla.
  8. Voitele piiraat munalla ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoile tomaattisalaatin kanssa.

Chileläinen tomaattisalaatti eli pebre
1/2 kurkku
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 (kesä)sipuli (varsineen)
1 miedohko chilipalko 

Kastike
1rkl sokeria
0,5tl suolaa
3rkl sitruunamehua
1rkl rypsiöljyä
1dl hienonnettua, tuoretta persiljaa


  1. Kuori kurkku, poista siemenosa ja kuutioi.
  2. Puolita tomaatit ja silppua chili.
  3. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada kasvisten joukkoon. Sekoita hyvin.
  4. Anna salaatin maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti