22.12.2012

Possunmakkara

Meidän hämäläiseen joulupöytäämme on perinteisesti kuulunut possunmakkara, joskin viime vuosina palvaamosta valmiina hankittuna. Tänä vuonna päätimme valmistaa traditioherkkumme  kuitenkin itse, koska olimme avopuolisoni kanssa harjoitelleet makkaran valmistusta jo aiemmin tänä vuonna. :)







Alkuperäinen ohje on täältä. 

possun suolta (n. 3-5 metriä)
reilu 0,5kg rikottuja ohrasuurimoita
3l vettä
1,3kg kasleria
0,4kg peuranlihaa
0,5kg jauhettua sianmaksaa
5 sipulia
2-3rkl suolaa (tarkista maku)
1,5-2rkl maustepippuria


  1. Keitä ohrasuurimot vedessä kypsiksi ja jäähdytä.
  2. Hienonna sipulit pieneksi ja kuullota paistinpannulla voissa. Jäähdytä.
  3. Jauha lihat kahteen otteeseen lihamyllyllä.
  4. Sekoita makkaramassan ainekset isossa kulhossa ja mausta maun mukaan. Maun voi tarkastaa paistamalla nokareen taikinamassaa paistinpannulla.
  5. Tee makkaramassasta sopivan pehmeää, jotta se on helppo pursottaa suoleen. Lisää massan joukkoon tarvittaessa kylmää vettä.
  6. Pursota makkaramassa suppilon läpi suoleen. Pistele makkaroihin coctailtikulla reikiä ja paista makkaroita 175-200-asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Kaada uunipannulle noin 2 senttiä vettä, jotta makkarat eivät pääse kuivumaan uunissa. Uunin lämmön voi pitää alussa kovemmalla, ja pienentää sitä esimerkiksi tunnin paistamisen jälkeen.
  7. Jäähdytä makkarat.
  8. Tarjoilupäivänä: leikkaa makkarat noin 5 sentin mittaisiksi paloiksi ja paista pintaan rapea kuori voissa paistinpannulla.

1 kommentti: