16.11.2012

Kiinalaisia juttuja

Hankimme kirjahyllymme täytteeksi uuden innoituksen lähteen: kirjan, joka sisältää kiinalaisia reseptejä. Reseptit ovat vaikeusasteeltaan mielestäni melko haastavia, tai vähintäänkin työläitä. Aikaisemmin kiinalaisesta keittiöstä on tullut valmistettua lähinnä wok-tyyppisiä ruokia, mutta selkeästi sepustetut reseptit saivat innostumaan vieraampienkin ruokalajien kokeilusta.

Tähän mennessä olemme valmistaneet avopuolisoni kanssa höyrytettyä kalaa Kantonin tapaan sekä tuoreimpana kokeiluna lihalla täytettyjä taikinanyyttejä eli dim sumeja. Jäljemmässä dim sumien ohje. Emme löytäneet kaupasta valmista dim sum -taikinaa, joten päädyimme valmistamaan taikinan itse. Taikinan ohjeen nappasin maikkarin nettisivuilta

4 annosta
1½ rkl kuivahiivaa (15 g)
2½ tl sokeria
3 rkl haaleaa vettä
8 1/4 dl vehnäjauhoja
3 dl haaleaa maitoa


Valmista ensin taikina. Sekoita hiiva ja sokeri haaleaan veteen, kunnes hiiva on liuennut. Anna seoksen kohota kaksinkertaiseksi. Mittaa jauhot kulhoon ja lisää hiivaseos ja maito vähän kerrallaan. Sekoita taikinaksi. Alusta taikinaa leivinpöydällä 10 minuuttia ja anna kohota kaksinkertaiseksi noin puolitoista tuntia.



































Valmista tällä välin täyte. Täytteeseen voidaan käyttää lihaa, kalaa, äyriäisiä tai pelkkiä kasviksia. Itse valmistimme täytteen porsaan ulkofileestä sekä ruohosipulista.

Täyte
400g porsaan ulkofilettä
pieni pala voita
200g tuoretta ruohosipulia silputtuna
1-2 kynttä valkosipulia
1tl seesamiöljyä
1rkl soijakastiketta
2rkl sokeria
2tl Maizenaa

Pilko sianliha pieniksi paloiksi. Ruskista liha kevyesti voissa. Lisää valkosipuli, soija, seesamiöljy, sokeri sekä ruohosipuli. Hauduta pari minuuttia. Sekoita Maizena pieneen tilkkaan vettä ja kaada täytteen joukkoon. Kuumenna, kunnes seos saostuu. Lisää halutessasi maun mukaan lihafondia ja ripaus chiliä. Jäähdytä täyte.




















Vaivaa taikinaa leivinpöydällä ja kaulitse siitä ohut levy. Ota levystä noin 10cm halkaisijaltaan olevia pyörylöitä. Aseta jokaisen taikinapyörylän keskelle lusikallinen täytettä. Tee taikinoista pieniä nyyttejä ja anna niiden levähtää hetki ennen kypsentämistä.


























Kypsennä taikinanyytit höyrykattilassa voimakkaasti kiehuvan veden yllä noin 15 minuuttia. Asettele taikinanyytit siten, että ne eivät kosketa toisiaan.
Tarjoile dim sumit lämpiminä tai kylminä alkupaloina.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti