27.11.2012

Piparkakkutalo


Piirakkatehtaassa on aloiteltu pikkuhiljaa jouluvalmistelut. :) Ensimmäiseksi valmistui piparkakkutalo, jonka toimiva pohjapiirustus löytyi täältä.

 



































































26.11.2012

Nopeat pannusämpylät



















Nämä "sämpylät" valmistuvat nopeasti. Silloin kun laiskottaa sen verran, että sämpylöiden pyöritteleminen ei tunnu vaivan arvoiselta, voi taikinan yhtä hyvin kumota kokonaisena uunipannulle. Uunipannulliseen leipää tarvitaan:

0,5dl piimää
n. 10dl sämpyläjauhoja
1pss kuivahiivaa
1,5tl suolaa 
2rkl siirappia
50g voita
pinnalle siemeniä tai kaurahiutaleita

  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva ja suola pieneen määrään jauhoja ja kaada lämmitetty piimä jauhojen joukkoon. 
  2. Lisää vähitellen jauhoja kunnes taikina on sopivan kimmoisaa. Sekoita joukkoon siirappi ja sulatettu voi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
  3. Vaivaa taikinasta ylimääräiset ilmakuplat pois ja painele taikina leivinpaperin päälle uunipannulle.
  4. Paista noin 15-20 minuuttia 225 -asteisessa uunissa. 

17.11.2012

Sitruunajuustokakku

























Sitruunajuustokakku on äärimmäisen helppo valmistaa. Sitä varten kun ei tarvitse kaivaa edes sähkövatkainta esiin. :) Täytteen määrä saattaa kuulostaa hurjalta, mutta kakun on tarkoitus ollakin korkea. Sitruunajuustokakku maistuu kesäaikaan tuoreiden mansikoiden kanssa, mutta näin talviaikaan sen voi koristella esimerkiksi ananaskirsikoilla.

Taikina
100g voita
1dl sokeria
1rkl vanilliinisokeria
1 muna
2,5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Täyte
2prk maitorahkaa (500g)
1 rasia maustamatonta tuorejuustoa (200g)
3 munaa
2dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
0,5dl maissijauhoja

  1. Sekoita pehmeä voi sekä sokerit keskenään. lisää muna sekä vehnäjauho-leivinjauheseos.  
  2. Taputtele taikina jauhotetuin sormin voidellun irtopohjavuoan pohjalle sekä reunoille.
  3. Anna taikinapohjan kovettua jääkaapissa jonkin aikaa.
  4. Valmista täyte: purista sitruunasta mehu ja raasta kuori rahkan joukkoon. Lisää loput täytteen ainekset ja sekoita vispilällä tasaiseksi. 
  5. Kaada täyte taikinan päälle ja paista 175-asteisessa uunissa tunnin ajan. Anna kakun jäähtyä ennen vuoan irroittamista. Tarjoa kakku jääkaappiviileänä.



16.11.2012

Kiinalaisia juttuja

Hankimme kirjahyllymme täytteeksi uuden innoituksen lähteen: kirjan, joka sisältää kiinalaisia reseptejä. Reseptit ovat vaikeusasteeltaan mielestäni melko haastavia, tai vähintäänkin työläitä. Aikaisemmin kiinalaisesta keittiöstä on tullut valmistettua lähinnä wok-tyyppisiä ruokia, mutta selkeästi sepustetut reseptit saivat innostumaan vieraampienkin ruokalajien kokeilusta.

Tähän mennessä olemme valmistaneet avopuolisoni kanssa höyrytettyä kalaa Kantonin tapaan sekä tuoreimpana kokeiluna lihalla täytettyjä taikinanyyttejä eli dim sumeja. Jäljemmässä dim sumien ohje. Emme löytäneet kaupasta valmista dim sum -taikinaa, joten päädyimme valmistamaan taikinan itse. Taikinan ohjeen nappasin maikkarin nettisivuilta

4 annosta
1½ rkl kuivahiivaa (15 g)
2½ tl sokeria
3 rkl haaleaa vettä
8 1/4 dl vehnäjauhoja
3 dl haaleaa maitoa


Valmista ensin taikina. Sekoita hiiva ja sokeri haaleaan veteen, kunnes hiiva on liuennut. Anna seoksen kohota kaksinkertaiseksi. Mittaa jauhot kulhoon ja lisää hiivaseos ja maito vähän kerrallaan. Sekoita taikinaksi. Alusta taikinaa leivinpöydällä 10 minuuttia ja anna kohota kaksinkertaiseksi noin puolitoista tuntia.



































Valmista tällä välin täyte. Täytteeseen voidaan käyttää lihaa, kalaa, äyriäisiä tai pelkkiä kasviksia. Itse valmistimme täytteen porsaan ulkofileestä sekä ruohosipulista.

Täyte
400g porsaan ulkofilettä
pieni pala voita
200g tuoretta ruohosipulia silputtuna
1-2 kynttä valkosipulia
1tl seesamiöljyä
1rkl soijakastiketta
2rkl sokeria
2tl Maizenaa

Pilko sianliha pieniksi paloiksi. Ruskista liha kevyesti voissa. Lisää valkosipuli, soija, seesamiöljy, sokeri sekä ruohosipuli. Hauduta pari minuuttia. Sekoita Maizena pieneen tilkkaan vettä ja kaada täytteen joukkoon. Kuumenna, kunnes seos saostuu. Lisää halutessasi maun mukaan lihafondia ja ripaus chiliä. Jäähdytä täyte.




















Vaivaa taikinaa leivinpöydällä ja kaulitse siitä ohut levy. Ota levystä noin 10cm halkaisijaltaan olevia pyörylöitä. Aseta jokaisen taikinapyörylän keskelle lusikallinen täytettä. Tee taikinoista pieniä nyyttejä ja anna niiden levähtää hetki ennen kypsentämistä.


























Kypsennä taikinanyytit höyrykattilassa voimakkaasti kiehuvan veden yllä noin 15 minuuttia. Asettele taikinanyytit siten, että ne eivät kosketa toisiaan.
Tarjoile dim sumit lämpiminä tai kylminä alkupaloina.





9.11.2012

Kasvissosekeitto



































Kasvissosekeittoa päätin valmistaa eräänä iltana, kun mietin mitä tekisin jääkaapissa nököttävän Koskenlaskijan kanssa. Sosekeitosta tuli hyvää, mutta melko miedon makuista. Myöhemmin tajusin, että keitosta jäi uupumaan eräs ratkaiseva ainesosa, nimittäin selleri.  Tässä ohje kokonaisuudessaan:

n. 4 annosta

n. 1l vettä
kasvisliemikuutio
4-5 perunaa
4 porkkanaa
1 palsternakka
pieni pala selleriä
1 valkosipulinkynsi
1 sipuli
pieni pala Koskenlaskija-juustoa
basilikaa
mustapippuria

Kuori ja paloittele vihannekset pieniksi paloiksi. Keitä niitä liemikuutiolla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Soseuta keitto tehosekoittimessa. Kaada keitto takaisin kattilaan ja kuumenna uudelleen. Lisää tarvittaessa vettä. Paloittele pieni pala Koskenlaskijaa keiton sekaan, tarkista suola ja lisää joukkoon runsaasti tuoreita yrttejä.