13.1.2015

Lammaspiirakka speltistä

Lammaspiirakka sopii hyvin lounaaksi tai tuhdiksi iltapalaksi, sillä täytteissä ei ole säästelty. Pohjataikinan ohje on Valion sivuilta. Kyseisessä reseptissä on käytetty luonnollisesti Valion crème fraîchea, mutta koska jääkaapissa oli Arlaa, käytin sitä. Rasvapitoisuudet näyttivät olevan samat, joten uskalsin käyttää toista merkkiä. Loput pohjataikinan fraîchesta voikin käyttää kermaviiliseokseen. :)

Täytteeseen voisi halutessaan lisätä oliiveja tai esim. tomaattimurskaa. Piirakka ei ollut mielestäni kuiva, mutta tomaattimurska voisi tuoda täytteeseen hieman täyteläisyyttä. Jos käytät tomaattimurskaa, suosittelen esipaistamaan pohjaa 10 minuuttia ennen täytteiden lisäämistä. 

Pohja:
150g crème fraîchea (28%, Arla)
50g voita
2,5dl spelttijauhoja (Birkkalan puolikarkeita luomuspelttijauhoja)
1tl leivinjauhetta

Täyte:
400g lampaan jauhelihaa
1 iso sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
timjamia
paprikajauhetta
mustapippuria myllystä
n. 0,5tl suolaa
200g fetajuustoa (esim. Patros)
n. 10 kpl kirsikkatomaatteja

Kermaviiliseos:
50g crème fraîchea (pohjataikinasta ylijäänyt osa)
2dl kermaviiliä
2 munaa


  1. Sekoita pehmeä voi ja crème fraîche keskenään. Lisää joukkoon jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja laita vuoka jääkaappiin odottamaan. 
  2. Hienonna sipulit ja paista ne jauhelihan kanssa pannulla (lisää tarvittaessa tilkka öljyä). Mausta. Levitä täyte piirakkapohjalle.
  3. Halkaise kirsikkatomaatit ja murenna fetajuusto. Ripottele jauhelihatäytteen pinnalle.
  4. Sekoita kermaviiliseoksen ainekset ja kaada täytteen pinnalle.
  5. Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti