30.1.2012

Sämpylät

Perussämpylöihin saa helposti uutta makua (ja terveellisyyttä!), kun pyörittelee sämpylät auringonkukansiemenissä ennen paistamista. 

0,5l maitoa
1pss kuivahiivaa
11dl sämpyläjauhoja
2tl suolaa
3rkl siirappia
50g voita tai 0,5dl öljyä
Lisäksi yksi kananmuna ja auringonkukansiemeniä.

  1. Sekoita hiiva ja suola pieneen määrään jauhoja. 
  2. Lämmitä maito 42-asteiseksi ja kaada jauhoseoksen joukkoon.
  3. Lisää jauhoja vähitellen niin, että taikina alustuu kimmoisaksi.
  4. Lisää loppuvaiheessa siirappi ja sulatettu voi. Vaivaa taikinaa, ja lisää tarittaessa jauhoja. Lopputuloksen tulisi olla sopivan pehmeää, mutta irrota taikinakulhon reunoista.
  5. Peitä kulho liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa min. puoli tuntia.
  6. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, leivo tangoiksi ja jaa noin. 20 palaan.
  7. Pyöritä palaset sämpylöiksi ja nosta leivinpaperille kohoamaan.
  8. Kun sämpylät ovat kohonneet, pyöräytä taikinapallon pinta lautaselle rikotussa kananmunassa ja sen jälkeen siemenissä. Nosta takaisin pellille ja paista 225-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.

Osan sämpylöistä tein ilman siemenpäällystä

Auringonkukkasämpylät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti