31.1.2013

Focaccia



Lisää Italia-hurmosta.
Tämän yksinkertaisempaa leivän teko ei voi enää ollakaan. Sekoita vain ainekset kulhossa ja levitä suoraan leivinpaperoidulle pellille kohoamaan.

pieni uunipellillinen
3dl vettä
0,5pss kuivahiivaa
0,5tl suolaa
1tl sokeria
0,5dl oliiviöljyä
n. 5dl vehnäjauhoja (taikina saa jäädä löysäksi)

pinnalle
aurinkokuivattuja tomaatteja
merisuolaa
oliiviöljyä
basilikaa (kuivattuna tai tuoreena)


  1. Sekoita kuivat aineet pieneen määrään vehnäjauhoja. Lisää kädenlämpöinen vesi ja alusta taikinaksi lisäten vähitellen jauhoja.
  2. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja kumoa taikina leivinpaperoidulle uunipellille. Levitä taikina levyksi jauhotetuin sormin. Anna kohota puoli tuntia.
  3. Painele kohonneen taikinan pintaan sormilla koloja. Asettele pinnalle aurinkokuivattuja tomaatteja, rouhaise hieman merisuolaa ja lorota vielä pintaan hyvää oliiviöljyä. 
  4. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

8.1.2013

Tomaatti-mozzarellaleivät



Minusta on viimeisen puolen vuoden aikana tullut Italia-fani. Lomailin viime kesänä viikon Roomassa, ja se jätti minuun lähtemättömän vaikutuksen. 
Italiassa kiehtovat sen kulttuuri, erinomaiset viinit sekä ennen kaikkea ruoka. Viime aikoina onkin tullut tutustuttua italialaisiin herkkuihin myös omassa keittiössä. Erilaiset risotot ja pastat ovat herkullisia ja sopivat myös nopeaksi arkiruuaksi. Mikä parasta, ainekset ovat niin simppeleitä, että niitä löytyy lähes aina valmiina kaapista. 

Talouteemme saapui jouluna hieno kivimortteli, jota piti päästä jotenkin hyödyntämään. Teemme silloin tällöin iltapalaksi bruschettan tyyppisiä leipiä, joiden maku vie suoraan Italian lomamuistoihin. Jos haluaa valmistaa "aitoa" bruschettaa, leiväksi kannattaa valita jotakin vaaleaa leipää, jonka voi paahtaa ilman oliiviöljyä uunissa. Oliiviöljyä pirskotellaan leipien pintaan vasta uunista ottamisen jälkeen.


annos kahdelle
patonki tai muuta vaaleaa leipää
150-200g mozzarellaa
2 tomaattia

Pesto
nippu tuoretta basilikaa 
1 valkosipulinkynsi
50g raastettua parmesaania
50g pinjansiemeniä
oliiviöljyä
suolaa


  1. Paista esipaistettu patonki uunissa tai leikkaa valmis patonki viipaleiksi.
  2. Laita peston ainekset mortteliin ja hienonna tahnaksi. Lisää öljyä tarvittaessa.
  3. Viipaloi tomaatit ja mozzarella. Lado vuorotellen leivän päälle tomaattia ja mozzarellaa.
  4. Levitä pinnalle pestoa ja rouhaise myllystä mustapippuria. Tarjoile heti.