27.12.2012

Aprikoosi-mascarponetorttu


Valmistin kahvipöytään aprikoositortun, jonka resepti on Glorian ruoka & viini -lehdestä. Ohje vakuutti minut yksinkertaisuudellaan, ja sitä se oli myös käytännössä. Taikina oli helposti käsiteltävää, kunhan sen antoi tekeytyä ensin kylmässä. Aprikoosit marinoin Alkon Tähti-glögissä.

Pohja
175g voita
5dl vehnäjauhoja
1,5dl sokeria
3/4dl kylmää vettä

Täyte
1pss/250g pehmeitä aprikooseja
3dl alkoholipitoista glögiä
1rs/250g mascarponea
1 kananmuna
1dl sokeria
1rkl vanilliinisokeria

Pinnalle
1 kananmuna
mantelilastuja

  1. Laita aprikoosit marinoitumaan glögiin. Anna maustua huoneenlämmössä n. 1 tunti.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi huoneenlämpöisen voin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi.
  3. Muotoile taikina palloksi ja anna vetäytyä jääkaapissa n. 1 tunti.
  4. Kauli toisesta takinanpuolikkaasta vuoan läpimitan kokoinen kansi (halkaisija 24cm).
  5. Kauli lopuista taikinoista piirakan pohja. Kauli pohja pari senttiä piirakan läpimittaa suuremmaksi.
  6. Nosta pohjalevy kaulimen avulla voideltuun irtopohjavuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 8 minuuttia. Pohjan päällä kannattaa käyttää leivinpaperista ja kuivista herneistä tehtyä painoa, jotta pohja ei kohoa.
  7. Nosta aprikoosit glögistä ja asettele ne piirakkapohjan päälle. Sekoita täytteen ainekset ja kaada täyte aprikoosien pinnalle.
  8. Nosta piirakan kansi paikalleen. Pistele pintaan muutama reikä, voitele munalla ja ripottele pinnalle mantelilastuja. 
  9. Paista piirakkaa vielä noin 30 minuuttia. Anna tortun jäähtyä ennen leikkaamista.

22.12.2012

Possunmakkara

Meidän hämäläiseen joulupöytäämme on perinteisesti kuulunut possunmakkara, joskin viime vuosina palvaamosta valmiina hankittuna. Tänä vuonna päätimme valmistaa traditioherkkumme  kuitenkin itse, koska olimme avopuolisoni kanssa harjoitelleet makkaran valmistusta jo aiemmin tänä vuonna. :)







Alkuperäinen ohje on täältä. 

possun suolta (n. 3-5 metriä)
reilu 0,5kg rikottuja ohrasuurimoita
3l vettä
1,3kg kasleria
0,4kg peuranlihaa
0,5kg jauhettua sianmaksaa
5 sipulia
2-3rkl suolaa (tarkista maku)
1,5-2rkl maustepippuria


  1. Keitä ohrasuurimot vedessä kypsiksi ja jäähdytä.
  2. Hienonna sipulit pieneksi ja kuullota paistinpannulla voissa. Jäähdytä.
  3. Jauha lihat kahteen otteeseen lihamyllyllä.
  4. Sekoita makkaramassan ainekset isossa kulhossa ja mausta maun mukaan. Maun voi tarkastaa paistamalla nokareen taikinamassaa paistinpannulla.
  5. Tee makkaramassasta sopivan pehmeää, jotta se on helppo pursottaa suoleen. Lisää massan joukkoon tarvittaessa kylmää vettä.
  6. Pursota makkaramassa suppilon läpi suoleen. Pistele makkaroihin coctailtikulla reikiä ja paista makkaroita 175-200-asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Kaada uunipannulle noin 2 senttiä vettä, jotta makkarat eivät pääse kuivumaan uunissa. Uunin lämmön voi pitää alussa kovemmalla, ja pienentää sitä esimerkiksi tunnin paistamisen jälkeen.
  7. Jäähdytä makkarat.
  8. Tarjoilupäivänä: leikkaa makkarat noin 5 sentin mittaisiksi paloiksi ja paista pintaan rapea kuori voissa paistinpannulla.