18.3.2014

Vuoden ensimmäinen blogipiirakka

Olin hetkellisesti unohtanut blogini, kunnes viikonloppuna koettu ruokaelämys sai minut taas innostumaan leivonnasta ja muistiinpanojen kirjoittelusta. Olimme viikonloppuna juhlistamassa ystäväpariskunnan uutta kotia, ja pääsin maistamaan aivan ihanaa leivonnaista; pinaatti-fetapiirakkaa. Viikonloppuna syömässäni piirakassa ei mielestäni ollut munakermaviiliseosta lainkaan, ja se oli todella raikkaan, joskin suolaisen makuinen. Jäljempänä oma versioni pinaattipiirakasta. Lisäsin täytteeseen kermaviiliä, jotta pinaatin ja fetan pistävä suolaisuus hieman pehmenisi.

Esipaistoin taikinapohjaa 10 minuuttia, mutta jälkeenpäin ajateltuna esipaisto oli mielestäni hieman turha, sillä se kuivatti piirakkaa. Epäilen, että taikinan täyte ei ole niin kostea, että se vesittäisi taikinapohjaa.

Pinaatti-fetapiiras

Pohja
150g voita
3dl vehnäjauhoja
0,5dl spelttijauhoja
3rkl kylmää vettä

Täyte
100g tuoretta pinaattia (enemmänkin voisi laittaa, tässä pinaatin maku jää miedoksi)
sipuli
kermaviiliä
1 muna
200g palanen hyvää fetaa
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Pinnalle 
kirsikkatomaatteja
basilikaa
  1. Valmista pohjataikina. Nypi jääkaappikylmä voi ja jauhot sekaisin. Sekoita joukkoon nopeasti kylmä vesi. Laita taikina jääkaappiin odottamaan.
  2. Pilko sipuli hienoksi ja kuullota pannulla. Lisää tuore, pesty ja valutettu pinaatti ja paista noin minuutti. Varo paistamasta pinaattia liikaa, ettei se lakastu. Jäähdytä.
  3. Painele taikina piirakkavuokaan ja esipaista 200 asteessa noin 10 minuuttia.
  4. Sekoita muna kermaviiliin ja murenna joukkoon feta. Sekoita joukkoon hieman jäähtynyt pinaattiseos. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
  5. Levitä täyte ja tomaatinlohkot esipaistetun pohjan päälle ja paista, kunnes piirakka on kypsä.